> Start fauna Płaskonos Anas clypeata

Szukaj

posłuchaj ...

Płaskonos Anas clypeata PDF Drukuj Email

 

Masywna kaczka średniej wielkości. Gatunek wędrowny obserwowany w naszym kraju w okresie marzec –listopad, z czego szczyt migracji ma miejsce w kwietniu i wrześniu Optymalnym siedliskiem lęgowym są płytkie zbiorniki wodne z szerokim pasem roślinności wodnej.. Samiec większy od samicy, u obu płci charakterystyczny, silnie spłaszczony na końcu, szeroki, łyżkowaty dziób. W wielobarwnym ubarwieniu godowym samiec ma głowę i górną część szyi zielonoczarną z metalicznym połyskiem, dół szyi biały. Wierzch ciała ciemny z białym obramowaniem, spód i boki kasztanowo rude z białą obwódką. Lusterko zielone, pokrywy skrzydłowe błękitne. W locie widoczna dobrze jasnoniebieska plama na skrzydłach. Jako jedyny w swojej rodzinie kaczor ma żółtą tęczówkę. Samica jasnobrązowa z ciemnym deseniem, białawym brzuchem, błękitnymi pokrywami skrzydłowymi i zielonym lusterkiem. Samiec poza okresem godowym i osobniki młodociane przypominają samicę, choć kaczory mają nieco jaśniejsze pióra. Dieta płaskonosa jest bardzo urozmaicona. Za pomocą szerokiego łyżkowatego dzioba odcedza z powierzchni wody plankton, niewielkie skorupiaki i nasiona roślin. Znaczny udział w pokarmie ma rzęsa. Gniazdo zakłada w pobliżu wody w miejscu dobrze osłoniętym roślinnością zielną. W zniesieniu znajduje się średnio 8-12 jaj, które samica wysiaduje przez około 21-23 dni. Po wykluciu młode natychmiast opuszczają gniazdo by w wieku siedmiu tygodni osiągnąć pełna samodzielność i zdolność lotu. Wielkość polskiej populacji lęgowej szacowana jest na 1500-3000 par skupionych głównie w dolinach rzek Warty, Baryczy, Odry i Nidy. Na terenie Słowińskiego Parku narodowego płaskonos jest gatunkiem nielicznym, populacja lęgowa szacowana jest na 2-6 par. Stada płaskonosów dochodzące do kilkuset osobników obserwować można w trakcie wędrówki wiosennej ( początek kwietnia) w okolicach Gardny Wielkiej.

 
restytucja.slowinskipn.pl

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie dostosowując serwis do Państwa indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdym momencie możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies.Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje naszą politykę prywatności. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our "Polityka cookie"..

Akceptuje ustawienia cookie